Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČÍNSKA LIDOVÁ REPUBLIKA

 
 

 Pravdivé zprávy o Číně

4773e0f9-a0a8-45fb-9f2c-9f7700939e01--1----kopie.jpg

Na snímku je park Manting v autonomní prefektuře Xishuangbanna v provincii Yunnan na jihu Číny. [Fotografie: Hu Zhe / chinadaily.com.cn]

http://czech.cri.cn/ sipka-do-leva.gif   Klik

-----------------------------------------------------------------------------

 

Čínská lidová republika má 1 miliardu 418 milionů obyvatel je to nejvíce na světě. Údaj z roku 2019.

Čínská lidová republika (ČLR) oficiálně uznává 56 různých etnických skupin, z nichž největší část tvoří Chanové - 91,51 % celkového počtu obyvatel v roce 2010. Etnické menšiny ve stejném roce představovaly 8,49 % nebo 113,8 milionu obyvatel Číny. Etnické menšiny zaznamenaly tak vyšší tempo růstu než většina obyvatel Chanů, protože nespadají pod politiku jednoho dítěte. Jejich podíl populace v Číně vzrostl z 6,1 % v roce 1953 na 8,04 % v roce 1990, 8,41 % v roce 2000 a 8,49 % v roce 2010. Mezi velké etnické menšiny (údaje podle sčítání lidu v roce 2000) patří Čuangové (16 milionů, 1,28 %), Mandžuové (10 milionů, 0,84 %), Ujgurové (9 milionů, 0,78%), Chuejové (9 milionů, 0,71 %), Miaové (8 milionů, 0,71 %), Iové (7 milionů, 0,61 %), Tujia (5,75 milionu, 0,63 %), Mongolové (5 milionů, 0,46 %), Tibeťané (5 milionů, 0,43 %), Puejové (3 miliony, 0,23 %) a Korejci (2 miliony, 0,15 %).

 

 

 


 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rusko a  Čína  podporují své partnerství, včetně vojenských vazeb - Putin.

May 20, 15:14 UTC +4
"Jsem přesvědčen, že rusko-čínské strategické partnerství se bude nadále zvyšovat," řekl ruský prezident
© AP / TASS TV

Šanghaj 20. května. / ITAR-TASS /. Zahájení společného námořnhoí cvičení se Čínský prezident Xi Jinping ruský prezident Vladimir Putin řekli s jistotou, že vazby mezi oběma zeměmi budou vybudovány, včetně vojenské oblasti.

"Jsem přesvědčen, že rusko-čínské strategické partnerství bude nadále zvyšovat," řekl Putin, otevření námořního cvičení s kódovým označením Společné moře 2014 ..

Poznamenal, že bilaterální vojenská spolupráce se rozvíjí plodně.

"President Xi Jinping se stal první zahraniční vůdce, který navštívil provozní ovládací centrum ruského ministerstva obrany. Společné námořní a anti-teroristické cvičení se konají pravidelně. Ruští a čínští námořníci získali zkušenosti spolupráce v reálných podmínkách, konvoje  lodí s chemickými zbraněmi ze Sýrie, řekl ruský prezident.

Uvedl, že rusko-čínské bojové kamarádství má  dlouhodobou tradici. "Musíme si uvědomit, že v druhé světové válce, byli naše země  spojenci a bojovaly s agresorem dohromady. Snaha našich národů bude nastavena, jako věčný příklad statečnosti, vlastenectví a síly ducha, řekl Putin.

Poznamenal, že Rusko vždy s  čínskými partnery, a uctívalo památku  tisíců ruských krajanů, kteří položili své životy za osvobození severovýchodní Číny.

"Příští rok budout oslavy 70. výročí vítězství ve druhé světové válce. Budeme organizovat slavnosti u příležitosti tohoto výročí v bilaterálním formátu a v rámci Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO). Jsem přesvědčen, že budeme slavit tento významný den důstojně, "dodal ruský prezident.

 

Převzato z internetového. zpravodajství ITAR-TASS

Upravil : ADMINISTRÁTOR.MV.

 

Čínský rozhlas Peking v Čestině :

                                                          Hlavní stránka

       

 

 

 

 

VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ

  

 

  2.-velka-cinska-zed.jpg

 

 

 

 Administrátor webu MV.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
English (auto-detected) » Hungarian